top of page

Actieweekend!

Bijgewerkt op: 8 mrt. 2019


Met een groep gemotiveerde Globaal Kabalers van overal ten lande trokken we samen naar Antwerpen & Rotterdam voor een tweedaags actieweekend.


We ontmoetten elkaar aan de flamingo's van de zoo, daar leerden we elkaar meteen beter kennen! Wat hadden we mee? Twee Indische loopeenden, een zonnebril, een lunchpakket, een fiets, een fototoestel, een videocamera...

(c) Ella Oelbrandt



Circuit op Circulair Zuid

Katrien van Circuit (een antenne van de kringloopwinkel) leidde ons rond op de nieuwe site van Circulair Zuid. Daar staat veel te gebeuren! Circulair Zuid zal in de wijk Nieuw Zuid experimenten organiseren om circulaire economie in het dagelijkse leven mogelijk te maken. ‘Circulair’ staat voor hergebruik van grondstoffen en producten, waardoor minder energie, water of materialen verloren gaan.


De Kringwinkel Antwerpen wil tegen 2020 van Circuit dé hotspot maken op het vlak van circulair beleven. Circuit is een echt experiment met als doel grondstoffen en materialen in de kringloop te houden. In de containers van Plein Publiek kan je spullen lenen in een materialenbib of hulp zoeken bij één van de herstelservices.



Ook jonge sociale & duurzame ondernemers vinden er hun plekje. 'Pure by Luce' fabriceert sportswear vervaardigd uit - hoofdzakelijk - econyl, een garen gemaakt van gerecycleerde polyamide uit stofoverschotten, tapijten en visnetten. Alle producten worden in Portugal gemaakt, waardoor een eerlijke manier van werken gegarandeerd wordt. Het denimlabel HNST maak jeansbroeken uit 50% gerecycleerd denim en bij W.r.yuma worden milieubewuste zonnebrillen vervaardigd uit oude autodashboards, PET-flessen en gerecycleerd bamboe. De broek die niet meer lekker zit en de bril waarop je uitgekeken bent, breng je gewoon terug, waardoor de materialenkringloop gesloten blijft.


In de namiddag werden we uitgedaagd om zelf in een atelier (buiten in het zonnetje) aan de slag te gaan. Kan je raden wat we leerden?


Met een aantal nieuwe skills rijker zetten we ons weekend verder richting Rotterdam! Ondertussen schreven we ook dit prachtige gedicht over de SDG's:


"Geen armoede en schoon water...

verdient elke gelijke gender later.

Geen honger en kwaliteitsonderwijs,

we willen geen verhaaltjes maar echt bewijs.

Klimaatsacties gebeuren in ons land,

maar dat creëert wel een band.

De temperatuur mag thuis een graadje lager,

en dieselwagens mogen ook wat trager.

Het gedicht was niet om op te rapen,

maar nu ga ik wel 30 minuutjes slapen".

Even later vielen sommige ogen op de trein toe! Daardoor hadden we eenmaal in Rotterdam weer genoeg energie om te brainstormen over een actie die we zelf op poten kunnen zetten!

Ondertussen vulden we ook ons maag bij Jack Bean, ook wel hét veganfastfoodrestaurant van Rotterdam, dat bovendien met hervulbare limonadeflesjes werkt en waar je porties geserveerd worden op bamboebordjes, wow!

We vonden als groep deze dromen belangrijk: mensen samen brengen, meer groene ontmoetingsplekjes, nieuwe ontmoetingen en respect hebben voor elkaar. We besloten de dag erna om op de trein de mensen te bevragen over de SDG's.. Maar voor we huiswaarts keerden staken we de handen uit de mouwen & in het water.



Plastic Whale Rotterdam


Plastic Whale is de eerste professionele plastic fishing company ter wereld. Een social enterprise met een missie: ‘s werelds wateren plasticvrij maken. We verkenden de Rotterdamse wateren in een boot gebouwd met het opgeviste plastic, indrukwekkend!



Om af te sluiten nog ons eigen SDG-ABC:


Afval uit het water vissen

Bosbrossers

Consumptie

Duurzaam Ecologisch

Fantastisch

Gelijkheid

Haalbaar

Innovatie Jongeren

Kinderarmoede uit de wereld helpen

Levenskwaliteit bevorderen

Minder uitstoot

Niemand discrimineren

Overal recycleren

Partnerschap

Quota

Recycleren overal

Stimuleren

Transitie naar een betere wereld

Uitstoot verminderen

Verminderen van vleesproductie

Water zuiveren

XXX-kusjes

Yoga for life

Zonder is gezonder

OJA en ook nog deze mannequinchallenge... flasback to 2016



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page